Jesteś tutaj
Dom > Bieganie > W kuchni biegacza. Jakie produkty żywnościowe wybierać.

W kuchni biegacza. Jakie produkty żywnościowe wybierać.

Na sukces i dobre samopoczucie biegacza składają się także przemyślane, codzienne wybory Czasami drobne zmiany mogą pomóc wypracować życiówkę czy szybszą regenerację. Poza wybieganiem kilometrów i zawziętością, liczy się również sposób odżywiania, paliwo jakie dostarczasz. Zanim sięgniesz po suplementy diety, sprawdź najpierw, czy obecny jadłospis pozwala Twojemu organizmowi działać prawidłowo. Nawet drobne modyfikacje w dotychczasowej liście zakupów poprawić mogą nie tylko Twoje czasy, ale i zdrowie. Nie musisz os razu biec do dietetyka, by wprowadzić zmiany. Zacznij od mądrych wyborów w supermarkecie. Zrób przegląd lodówki i domowej spiżarni.

 

      DIETA BIEGACZA  

 

 

Poniżej zestawiamy podobne z pozoru do siebie produkty. Prezentujemy lepszą lodówkę i lepszą spiżarnię w mieszkaniu biegacza. Jedz zdrowo i biegaj lepiej!

 

Serek wiejski vs.serek wiejski light. Biegacze nie muszą jeść odtłuszczonego serka. Co ciekawe, produkt light ma więcej węglowodanów niż jego tradycyjna wersja. 

 

Ser żółty vs. serek topiony. Ser żółty to lepsze źródło wapnia dla kości biegacza. Serk topiony nie ma wapnia.

 

Jogurt z owocami 7 zbóż vs.pudding z bitą śmietaną. Na drugie śniadanie wybieraj jogurt z dodatkiem zbóż, dostarczających przez dłuższy czas stopniowo energii.

 

Masło vs. Margaryna. Jeżeli wyniki Twoich badań cholesterolu LDL są w normie, nie ma potrzeby zastępowania masła.

 

Makrela w oleju vs. Makrela w pomidorach. Makrela w oleju jest zwykle świeższą i lepszą jakościowo rybą od tej w pomidorach.

 

Mleko 2% vs. Mleko 0,5%. Tłuszcz mleczny jest ważnym składnikiem odżywczym, nie warto więc ograniczać jego ilości poprzez spożywanie mlecznych produktów light.

 

Jogurt naturalny vs. Jogurt pitny owocowy. Lepszy jest jogurt naturalny z kawałkami świeżych owoców sezonowych.

 

Jogurt grecki vs. Śmietanka 18%. Jogurt grecki to źródło wapnia i bakterii fermentacji mlekowej, które wspomagają trawienie. Nie ma ich w tłustej śmietanie.

 

Kiełbasa krakowska vs. Salami. Krakowska pozwala zachować większą kontrolę nad ilością tłuszczu zwierzęcego w codziennej diecie.

 

Musztarda vs. Ketchup. Zwykły ketchup jest pełny zagęstników. Musztarda ma przynajmniej gorczycę.

 

Chuda szynka vs. Baleron. Baleron ma dużo tłuszczu. Szynka bez przerostów jest dobrym źródłem białka.

 

Parówki z szynki vs. Parówki popularne. Popularne zazwyczaj wytwarzane są z resztek, które pozostają w zakładzie produkcyjnym.

 

 

 

Izotonik vs. Energetyk. Dodatek substancji pobudzających może zaszkodzić odwodnionemu organizmowi w trakcie lub po wysiłku.

 

Woda aloesowa vs. Woda smakowa. Smakowa ma sztuczne aromaty. Wybierz aloesową z naturalnym sokiem lub sam wymieszaj wodę z cytryną.

 

Cukier trzcinowy vs. Cukier biały. Nierafinowany cukier trzcinowy zawiera ok. 20 razy więcej cynku i żelaza od cukru z buraków.

 

Batonik muesli fitness z czekoladą vs. Batonik czekoladowy Mars. Jeżeli batonik jest Twoją jedyną szansą na przekąskę przed treningiem, wybierz batonik muesli.

 

Kakao naturalne vs. Kakao słodzone dla dzieci. Ciemne kakao ma więcej magnezu, ale to dla dzieci, dzięki dodatkowej zawartości węglowodanów, działa regeneracyjnie po treningu.

 

Drożdżówka z owocami vs. Croissant. Crissant to bomba chorobotwórczych nasyconych kwasów tłuszczowych. Drożdżówka nie jest bez wad, ale z dwojga złego wybierz ją.

 

Herbata zielona vs. Herbata czarna. Zielona ma więcej przeciwutleniaczy od czarnej. Działa przeciw noworworowo i spowalnia starzenie się. 

 

Kawa parzona vs. Kawa rozpuszczalna. Napar kawy parzonej ma zdecydowanie niższą zawartość metali toksycznych (ołowiu i kadmu) od kawy rozpuszczalnej.

 

Orzeszki ziemne bez soli vs. Orzeszki solone. Wybieraj orzeszki bez soli – jej nadmiar przyczynia się do rozwoju nadciśnienia.

 

Makaron pełnoziarnisty i ryż brązowy vs. Makaron zwykły i ryż biały. Makaron jajeczny i biały ryż powinny pojawić się na talerzu biegacza w okresie ciężkich treningów lub przygotowań do zawodów. Makaron razowy lub pełnoziarnisty oraz brązowy ryż to rozwiązanie na co dzień – dodatkowe źródło błonnika i minerałów.

 

                                               

 

Chleb pełnoziarnisty vs. Tostowy biały. Tosty to mieszanka konserwantów, pozbawiona witamin i składników mineralnych. Wybieraj pieczywo pełnoziarniste, razowe, graham.

 

Powidła vs. Dżem. Wybieraj dżem z całymi owocami. Najlepsze są domowe powidła.

 

Owoce suszone vs. Kandyzowane. Rodzynki, suszone daktyle, morele i inne są wystarczająco słodkie.

 

Muesli vs. Słodkie chrupki. Muesli to bomba minerałów, która może być codzienną przekąską bądź głównym posiłkiem. Słodkie chrupki zjadaj na około 30 minut przed bieganiem

 

Sok pomarańczowy vs. 100% nektar. Zawsze wybieraj sok. Chociaż nie jest on świeżo wyciskany, to i tak jest lepszy od napoju i nektaru.

 

Zupa gotowa płynna vs. Zupa sucha. Żadna z nich nie jest dobra, ale jeśli musisz szybko coś zjeść, wybieraj płynne. Woda magnezowo – wapniowa vs. Woda źródlana. Mineralna nawadnia i dostarcza więcej mikroelementów niż źródlana.

 

Olej rzepakowy vs. Olej z pestek winogron. Rzepakowy na lepszy stosunek kwasów omega-6 do omega-3. Jest lepszy na serce i krążenie.

 

Chipsy vs. Popcorn. Unikaj obu, ale jeśli już koniecznie musisz coś przekąsić wiedz, że popcorn ma więcej błonnika, a chipsy ziemniaczane – tłuszczu.

 

       ODŻYWIANIE      

 

 

 

 

Czy teraz potrafisz już sam znaleźć różnicę? Sprawdź co kryje się w Twojej spiżarni i uzupełnij ją lepszymi zapasami. 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz
Do góry