
Jabłko :
Jabłka zawierają w swoim składzie przeciwutleniacze
oraz substancje antyoksydacyjne i przeciwzapalne.
Są one również bogate w witaminę C oraz potas i żelazo.
Banan :
W bananach znajduje się bardzo dużo witamin i minerałów.
Najwięcej jest w nich witaminy C, witaminy B3, B6 i B5.
W mniejszej ilości występują Witaminy B1, B2, B11, A, E, K.
Zawierają również w sobie spore ilości potasu, magnezu,
fosforu wapnia i sodu. Banany zawierają również spore
ilości węglowodanów.
– obniża ciśnienie krwi, mają zdolność odkwaszania organizmu,
wpływają na pamięć i koncentrację
Kiwi :
Kiwi zawiera takie witaminy jak : A, D, E, K, C, B1, B2, B3, B6,
kwas foliowy i pantotenowy. Dodatkowo wysępują w nich minerały
wapń, magnez, fosfor, potas, sód, żelazo, cynk, miedź i selen.
– wpływają na regulację procesów trawiennych, zaleca się również
ich stosowanie podczas osłabienia organizmu
Pomarańcza :
Są bogatym źródłem witamin A, E, C, B1, B2, B3, B6,
kwasu foliowego i pantotenowego, jak również w ich
składzie znajdują się potas, wapń, fosfor oraz magnez.
Maliny :
Maliny to przede wszystkim źródło witamin A, B2, C, B3,
soli mineralnych – żelazo, potas, miedź oraz kwasów
organicznych.
– posiadają właściwości przeciwgorączkowe
oraz przeciwnowotworowe.
Dodaj komentarz
Bądź pierwszy!