Jesteś tutaj
Dom > Nowości > Zanieczyszczenia żywności i ich pochodzenie

Zanieczyszczenia żywności i ich pochodzenie

Ciąg dalszy … 😃

Skoro wiemy już, że istnieje nauka, która faktycznie ocenia wpływ poszczególnych substancji spożywanych przez ludzi na proces aktywacji bądź dezaktywacji naszych genów oraz dobrze wiemy, że to w zasadzie geny decydują o tym kim jesteśmy, jacy jesteśmy, czy jesteśmy zdrowi czy chorzy uważam, iż warto było by się pochylić nad tym tematem i rozważyć choć część z zagadnień poruszanych przez tą stosunkowo nową dziedzinę nauki.
➡️
Czym są zanieczyszczenia pożywienia i skąd podchodzą
Jeszcze przed kilkudziesięcioma latami żywność była całkowicie inna. Z przyczyn rozwoju gospodarki, technologii, ta żywność, z którą do czynienia mamy dziś czasem wydaje się być całkowicie odmienna od tej znanej przez naszych dziadków i pradziadków. Spójrzmy na takiego pomidora. Pomidora, który jest a może był źródłem przeciw – nowotworowego likopenu, wspomagającego pracę serca, potasu oraz bogatego w mnóstwo innych witamin i minerałów warzywa. Wygląda teoretycznie prawie tak samo, no może prawie, gdyż ten kiedyś nie był idealnie okrągły i cały czerwony. Jego kształt był często nierównomierny a przebarwienia po prostu się zdarzały. Ale to tylko tekstura, spójrzmy głębiej. Do środka. Na ich skład mineralny. Zawartość potasu na przestrzeni 50 lat spadła o około 50%.

Odważmy się podać inny przykład z ziemniakami. Według Geigy Pharmaceutical Company w Szwajcarii na przestrzeni 17 lat zawartość wapnia w ziemniakach zmniejszyła się aż o 78%! Kolejny przykład – banany, spadek ilości witaminy B6, tak potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego aż o 95% !

Nasza żywność jest inna pod względem składników odżywczych, to nie podlega dyskusji. Jest uboższa niż jeszcze 20 lat temu. Ale to nie jedyna różnica między naszym pożywieniem a tym, które jedli nasi rodzice czy dziadkowie. Rozwój technologii, rolnictwa i przemysłu umożliwił dłuższe przechowywanie produktów, wzmacnianie smaków, polepszanie ich walorów, poprawę tekstury oraz ulepszanie wielu innych czynników wpływających na smakowitość oraz chęć podejmowania takich a nie innych wyborów żywieniowych.

➡️Zanieczyszczenia żywności i ich pochodzenie

„Zgodnie z art. 3 ust. 3 pkt 57) ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jednolity: Dz. U. z 2017 r., poz. 149) zanieczyszczenia to substancje zanieczyszczające, zanieczyszczenia biologiczne oraz ciała obce, szkodniki lub ich części.
🍀
Jako substancję zanieczyszczającą rozumie się każdą substancję nieumyślnie dodaną do żywności, która jest obecna w niej jako rezultat produkcji (w tym działalności związanej z gospodarką roślinną i zwierzęcą oraz działaniami w zakresie weterynarii), wytwarzania, przetwarzania, przygotowywania, obróbki, pakowania, opakowywania, transportu lub przechowywania takiej żywności, lub jako rezultat skażenia środowiska ”

[art. 3 ust. 3 pkt 38) ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz art. 1 ust. 1 rozporządzenia Rady Nr 315/93/EWG z dnia 8 lutego 1993 r. ustalającego procedury wspólnotowe w odniesieniu do substancji skażających w żywności (Dz. Urz. UE L 37

Podział zanieczyszczeń żywności ze względu na czynniki, które je wywołują:

1. Zanieczyszczenia fizyczne, np. pestki owoców, ciała obce, takie jak piasek, kamyki, szkło, metale, kości, włosy itp., które mogą dostać się do żywności w czasie jej produkcji, przetwarzania i obrotu

2. Zanieczyszczenia chemiczne, m.in. metale szkodliwe dla zdrowia, pozostałości pestycydów, wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), dioksyny, antybiotyki, aflatoksyny, patulina czy też substancje migrujące z materiałów opakowaniowych

3. Zanieczyszczenia biologiczne:
•bakterie saprofityczne powodujące psucie się produktów spożywczych (m.in. Escherichia coli), które mogą występować w żywności, ale w ilości nie przekraczającej kryteriów bezpieczeństwa określonych w przepisach prawnych,
•bakterie patogenne (m.in. Salmonella, Enterobacter sakazakii), które nie mogą być obecne w żywności

W dalszej części chciałbym się skupić głównie na zanieczyszczeniach pochodzenia chemicznego. Dlatego, że uważam iż to właśnie one w żywności przyczyniają się do coraz to gorszego stanu metabolicznego naszych organizmów. Zanieczyszczenia fizyczne jak pestki czy piasek nie stanowią tak dużego zagrożenia dla naszego zdrowia jakie stanowią substancje takie jak : pestycydy, alfatoksyny, WWA, dioksyny, metale ciężkie, kwasy tłuszczowe TRANS, BPA i inne.
🔞🚫⚠️

Substancje te są stosunkowo nowe w naszej diecie dlatego też tak bardzo szkodliwe. Ludzki organizm potrzebuje tysięcy lat na dostosowanie się do egzystencji w określonym środowisku. My, ludzie XXI wieku nie mamy na to szans z przyczyn bardzo szybkiego rozwoju gospodarki, medycyny, rolnictwa i innych dziedzin mających swój bezpośredni lub pośredni wpływ na jakość i skład naszego pożywienia.

Zmienia się ono bardzo szybko co można w łatwy sposób zaobserwować poprzez kolejne normy i zakazy stosowania określonych substancji. Dyrektywy unijne, nakazy, ciągle pojawiają się nowe metody produkcji, nowe substancje przedłużające jakość produktów, polepszające ich smak, wzmacniające aromat itd. My jako obywatele możemy jedynie śledzić poczynania ogromnych firm spożywczych, interesować się tym co jest a co nie jest dla nas zdrowe oraz starać się podejmować mądre wybory żywieniowe. Starać się wybierać produkty jak najbardziej proste, pochodzenia naturalnego, ubogie w składy i substancje dodatkowe.

Czasem ta sztuka jest niewykonalna, gdyż czytając składy produktów spożywczych, które planujemy kupić znajdujemy tam masę oznaczeń i słów które słyszymy pierwszy razy w życiu. Tylko wprawiona osoba, obeznana jest w stanie ocenić czy ten produkt jest jeszcze pożywieniem czy już trucizną.

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz
Do góry