
Potrzebne produkty:
*mąka orkiszowa 50g (polecam najprostszą mąkę orkiszowa z tesco do wypieku domowego ciasta)
*budyń (nasz ulubiony smak) 1 – 1,5 małej łyżeczki
*białka jaja kurzego 3 sztuki
*mleko spożywcze 0,5% tłuszczu 40-50ml
*twaróg chudy 80-100g
*konfitury niskosłodzone (nasz ulubiony smak) 25-30g
*oliwa z oliwek 1 łyżeczka
*słodzik (dla osób, które lubią bardzo słodkie jedzenie)
Sposób przygotowania:
1) Do miski lub miksera dodajemy mąkę, budyń, białka jaj oraz mleko i bardzo dokładnie mieszamy. (jeśli robimy to ręcznie warto użyć trzepaczki)
2) Sprawdzamy konsystencje i w razie zbyt gęstej masy dodajemy odrobinę wody niegazowanej. Jest to również moment w którym możemy dodać rozpuszczony wcześniej słodzik (jeśli nie posiadamy słodziku w wersji płynnej musi on się rozpuścić w wodzie – np. w połowie kieliszka).
Całość ponownie mieszamy i mamy już gotową masę.
3) Patelnie (najlepiej teflonową) smarujemy delikatnie oliwą z oliwek – możemy do tego użyć pędzelka lub wysmarować patelnię papierowym ręcznikiem kuchennym.
4) Naleśniki pieczemy standardowo z dwóch stron na małym ogniu, najlepiej pod przykryciem.
PORADA: Kiedy przerzucić naleśnik na drugą stronę ?
Naleśnik najlepiej przewrócić na drugą stronę w momencie gdy pojawią nam się małe bąbelki dookoła naleśnika – jest to najprostsza i zarazem najlepsza metoda.
5) Gotowe naleśniki podajemy z zmieszanym twarogiem i konfiturami.
PORADA: Tak przyrządzone naleśniki możemy sobie zapakować do folii aluminiowej (zawijamy je jak zwykły kebab) i zabrać z sobą do szkoły czy pracy.
Wartość energetyczna:
Nasz placek składa się z zdrowych produktów, jest naprawdę bardzo sycący i ma zaledwie 400Kcal.
Białko – 37g
Tłuszcze – 8g
Węglowodany 50g
Dla osób bardziej wymagających placek można usmażyć na bezkalorycznym oleju PAM co pozwoli nam zaoszczędzić 50Kcal.
Aby otrzymać profesjonalny trening i dietę dostosowane do Twoich indywidualnych potrzeb odwiedź www.profi-dieta.pl
Dodaj komentarz
Bądź pierwszy!