Jesteś tutaj
Dom > Odżywianie > Zgub tłuszcz dzięki HCA

Zgub tłuszcz dzięki HCA

HCA to skrót od pełnej nazwy kwasu hydroksycytrynowego, który pochodzi z owoców tamaryndowca (drzewo tropikalne) i jest substancją z grupy hydroksykwasów alifatycznych, a więc składników pokarmowych, które są istotne dla metabolizmu amfibolicznego.

HCA jest bardzo ważnym składnikiem dla pośrednich przemian:

  • cukrów
  • białek
  • tłuszczów

Amfiboliczne szlaki przemian cukru (konkretnie glukozy) odpowiadają za rozwój otyłości, związany z nieracjonalnądietą bogato węglowodanową, która obfituje w słodycze i wyroby z białej mąki. W efekcie przemian pośrednich, pochodzaca z pokarmów bogato węglowodanowych glukoza przekształcana jest w kwasy tłuszczowe i aktywny glicerol, cząsteczki budujące cząsteczki tłuszczów zapasowych (tzw. TG).

 

Właściwości HCA

– wpływa na aktywność enzymów przemian pośrednich.

– jest inhibitorem, który hamuje amfiboliczny metabolizm glukozy

– ogranicza przemianę glukozy w tłuszcza zapasowy

– nasila lipolizę

– ułatwia gromadzenie glikogenu mięśniowego i wątrobowego

– zwiększa ergogenne właściwości diety bogato węglowodanowej

 

Zastosowanie HCA

Kwas hydroksycytrynowy zalecany jest w dyscyplinach sportu, które wymagają okresowej redukcji masy ciała (np. kategorie wagowe) oraz w procesach kształtowania wydolności tlenowej w dyscyplinach wytrzymałościowych.

 

Dawkowanie HCA

Suplement ten najlepiej przyjmować 2-3 razy dziennie po 500mg na około 30min przed posiłkiem.

 

 

Dietetyk Sportowy

Tomasz Mrowiec

www.profi-dieta.pl

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz
Do góry