
Jest jednym z dziesięciu najbardziej wartościowych produktów, który powinien znaleźć się w diecie człowieka. Posiada ona działanie: zapobiegające miażdżycy, przeciwzakrzepowe, hamuje rozwój wirusów i bakterii, działa przeciwnowotworowo i wspomaga odchudzanie.W czasie badań przeprowadzonych przez Uniwersytet w Birmingham wykazano, że przeciętny poziom spalania tłuszczu po zażyciu ekstraktu zielonej herbaty był o 17% większy niż po zażyciu placebo.Także proporcja energii ze spalania tłuszczu do całkowitej energii wytwarzanej przez organizm była po zażyciu ekstraktu większa o podobny procent. To sugeruje, że spożycie ekstraktu zielonej herbaty nie tylko zwiększa spalanie tłuszczu podczas średnio intensywnych ćwiczeń, ale również poprawia wrażliwość na insulinę i tolerancję glukozy u zdrowych młodych mężczyzn.
Ważne składniki zielonej herbaty:
flawonole – między innymi hamują aktywność enzymu odpowiadającego za powstanie związku gromadzącego tłuszcz zapasowy;
katechiny – termogenik;
kofeinę – odpowiada za pobudzające działanie herbaty, działa ona odmiennie niż ta, zawarta w kawie, nie przyspiesza rytmu serca, nie wywołuje wzrostu ciśnienia krwi, (sprawia to obecność garbników);
makro, mikroelementy
teanina – decyduje o smaku herbaty, wywołuje efekt relaksacji, jest antagonistą kofeiny, obniża poziom serotoniny i norepinefryny, ciśnienia krwi, ogólnie działa na nas odprężająco;
polifenole – bardzo silne antyutleniacze, 100 razy silniejsze od witaminy C.
aminokwasy- do najważniejszych należy- tianina, ma ona działanie ściągające, przeciwzapalne;
witaminy: C (tyle, ile w świeżych cytrynach), B, E, K, prowitamina A;
kwas salicylowy -sprzyja intensywnej emisji ciepła poza organizm
Dodaj komentarz
Bądź pierwszy!