
„Ludzie ludziom zgotowali ten los”
/ Zofia Nałkowska/
Zatem czy powinniśmy obawiać się o nasze zdrowie? Niestety na to pytanie odpowiedź jest jedna – TAK. Nie jesteśmy bezpieczni w swoim środowisku …
↘️
↘️
Kolejne zanieczyszczenia :
↘️
↘️
↘️
↘️
↘️
↘️
↘️
d)BPA
To związek chemiczny z grupy fenoli. Jest on wykorzystywany do produkcji tworzyw sztucznych. Plastików, butelek na napoje, zabawek, szczoteczek do zębów, akcesoriów domowych. Jest on stosowany jako przeciwutleniacz w produktach spożywczych oraz w tańszych kosmetykach.
⬇️
Swoją budową BPA jest bardzo podobny do Estrogenu – żeńskiego hormonu płciowego. Może on się łączyć z receptorami estrogenu w organizmie i przez to zaburzać funkcjonowanie gospodarki hormonalnej. A Co się dzieje gdy chłopacy mają za dużo estrogenu ? Właśnie.
⬇️
BPA jest podejrzewany o zwiększenie ryzyka:
-Otyłości
-Cukrzycy typu 2
– Chorób serca
– Zaburzeń pracy tarczycy
– Problemów z płodnością u mężczyzn
– Zaburzeń układu nerwowego
– Promowania powstawania nowotworów
BPA dostaje się do organizmu na trzy sposoby:
1) Przez układ pokarmowy, w wyniku przenikania z związków plastikowych.
2) Przez układ oddechowy, narażeni są pracownicy fabryk zajmujących się produkcją farb, lakierów, plastików, klei.
3) Przez skórę głównie przez dotykanie paragonów, przez wkładanie do ust np. zabawek plastikowych przez dziecko. Stężenie BPA w paragonach jest nawet 250 -1000 razy większe niż w żywności, a jego przenikalność przez skórę wynosi aż 45%.
↘️
↘️
↘️
↘️
↘️
↘️
↘️
e) Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA)
Stanowią grupę związków posiadający od dwóch do kilku a nawet kilkunastu pierścieni aromatycznych w cząsteczce. Acenaften, acenaftylen, antracen, fluoren i inne, wszystkie one są toksyczne i niebezpieczne dla człowieka. Związki te powstają podczas niecałkowitego spalania wszystkich węglowodorów z wyjątkiem metanu. Naturalnie występują w węglu, benzynie oraz ropie naftowej. Jednak w środowisku pojawiają się głównie ze: spalania odpadów, spalin pojazdów samochodowych, palenia tytoniu, grillowania potraw, erupcji wulkanów.
WWA ze względu na to że występuje w wszystkich elementach środowiska: w wodzie, glebie, powietrzu i żywności z łatwością dostaje się do ludzkiego organizmu. Najczęstszą drogą dostania się do organizmu jest układ oddechowy oraz skóra.
WWA przyczyniają się do uszkodzenia nerek oraz wątroby tak niezbędnej do detoksykacji innych toksyn występujących obok. Oddychanie lub połykanie dużych ilości naftalenu może pododawać rozpad krwinek czerwonych! Najgroźniejsze choroby związane z WWA i tutaj znów wracamy do początku – jest rak płuc i innych narządów wewnętrznych.
Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne możemy spotkać w niektórych produktach kosmetycznych, takich jak: szampony, odżywki do włosów, farbach, cieniach, pomadkach, błyszczykach, mydłach, piankach do golenia.
Związki podobne możemy również spotkać w preparatach przeciwbakteryjnych typu : pasty do zębów, płyny do płukania ust, antyperspiranty (Triclosan) – związek ten negatywnie wpływa na konwersję hormonów tarczycy. Zaburza przemianę słabego metabolicznie T4(tyroksyny) do T3(trójjodotyroniny).
Śmiesznym wydaje się fakt, że ilość Triclosanu została uregulowana dyrektywą unijną. Stężenie nie może przekraczać 0,3%, ale zastanówmy się logicznie czy ktoś z nas chce przyjmować małe dawki trucizny tylko dlatego, że one nie powodują żadnych widocznych gołym okiem problemów ? Wydaje mi się, że odpowiedz jest oczywista.
Wracając znów do sedna mojego wywodu – Międzynadorowa Agencja ds. Badań nad Rakiem zakwalifikowała 1,4-dioksan do grupy substancji o możliwym działaniu rakotwórczym. Ponieważ 1,4-dioksan nie jest celowo dodawany do produkcji np. kosmetyków nie jest on wymieniany na etykietach produktów. To zanieczyszczenia ropopochodne powstałe w procesie produkcji.
?Zakończenie
?
Zatem czy powinniśmy obawiać się o nasze zdrowie? Niestety na to pytanie odpowiedź jest jedna – TAK. Nie jesteśmy bezpieczni w swoim środowisku. Mniej groźny od wojen, kataklizmów, morderców i wybuchających bomb wydaje się ten cichy morderca. Nie ten, który zabija od razu, lecz ten który pomału męczy swoją ofiarę, aż ta w końcu kona.
Dzisiejsza żywność nafaszerowana jest różnego rodzaju substancjami, wpływającymi negatywnie na nasze zdrowie. Niektóre z nich są w nich całkiem z przypadku, inne zaś są celowo używane w celach tylko i wyłącznie – poprawy statusu finansowego koncernów i firm produkujących żywność. To smutny fakt ale jest on niezaprzeczany. Światem rządzi pieniądz. A my jesteśmy tylko marnymi pionkami na planszy rozgrywanej przez możnych tego świata.
Ci którzy mają pieniądze mają władzę, zaś ci którzy ją mają – mają w garści wszystko – mają Nasze Zdrowie.
Jak się przed tym bronić ? Defensywą wydaje się żmudna wojna partyzancka polegająca na pragnieniu wiedzy o świecie, pożywieniu i zdrowiu. W kwestii pożywienie – poszukiwanie informacji – co, jak, dlaczego, a może by ? Poszukiwanie dobrych produktów od rolników z certyfikatami EKO, BIO. Poszukiwanie metod oczyszczania, selekcji produktów tak by wybrać te najmniej skażone i najbogatsze w składniki minerale i witaminowe.
Zakończenie jest przytłaczające ale takie musi być byśmy zdali sobie sprawę jak duże niebezpieczeństwa czekają na nas już w najbliższym sklepie.
„Ludzie ludziom zgotowali ten los”
/ Zofia Nałkowska/
Bądźcie rozsądni.
Dodaj komentarz
Bądź pierwszy!