Jesteś tutaj
Dom > Nowości > Mini tarta

Mini tarta

SZYBKA MINI TARTA ?

➡️Składniki na 2 mini tarty (średnica ok. 12 cm)
Ciasto:
-100 g mąki orkiszowej
-1 żółtko
-20 g oleju kokosowego
-łyżka jogurtu naturalnego
-3 łyżki wody
-sól

Wsad:
-100 g jogurtu naturalnego
-30 g pora
-100 g upieczonego i pokrojonego w kostkę kurczaka
-1 całe jajko
-1 białko
-suszone warzywa,sól, pieprz
-ser cheedar- 30 g

Do podania: rukola, świeży szpinak, pomidorki koktajlowe

➡️Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać, dodać twardy olej kokosowy, sól oraz żółtko. Zagarniać palcami mąkę do środka, rozcierając ją palcami z olejem, aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jogurt, wlać 2-3 łyżki wody i szybko połączyć składniki w gładką kulę. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 30 min.

Ciastem wyłożyć dno i boki foremek. Spód podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na czas nagrzania się piekarnika do 190 stopni. Piec 10 min.

W tym czasie przygotować wsad. Jajko z białkiem roztrzepać, dodać jogurt i przyprawy (można dodać ulubione zioła). Por pokroić w piórka i wymieszać z masą jajeczno-jogurtową. Na upieczony spód włożyć kawałki kurczaka, a następnie wlać wcześniej przygotowaną masę. Posypać tartym serem cheedar. Piec w piekarniku przez ok. 25-30 min.

Jedna tarta to ok. 400 kcal

Smacznego

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz
Do góry