
TRENING A ALKOHOL ?
Trening a alkohol – to odwieczny problem osób, które z jednej strony chcą zrobić coś dobrego ze swoją sylwetką, pójść na treningu, postawić na zdrowe odżywianie i suplementacje. Z drugiej strony trudno im poddać się reżimowi treningowemu, restrykcyjnej diecie i co najważniejsze odstawić napoje „wyskokowe”.
CO SIE DZIEJE W ORGANIZMIE GDY WYPIJESZ ALKOHOL ?
Słabsza wydolność organizmu – częstsze oddawanie moczu powoduje, że jesteśmy odwodnieni, a już spadek nawilżenia o 2% znacznie zmniejsza wydolność.Dodatkowym „zagrożeniem” jest łakomstwo podczas picia alkoholu albo wręcz przeciwnie – głodówki. I jedno i drugie jest niekorzystne – należy jeść z umiarem i nie przesadzać z niezdrowym jedzeniem.
JAK ALKOHOL WPŁYWA NA REGENERACJE ?
Spożycie alkoholu skraca sen i sprawia, że śpimy płycej – mimo, że mamy wrażenie, że tak dobrze nam się śpi. I uwaga! U Kobiet jest to jeszcze bardziej widoczne! Niestety. Dodatkowo gorszy sen zaburza wydzielanie hormonu wzrostu, który jest niezbędny do budowy mięśni.
NIŻSZY POZIOM GLIKOGENU !
Mniej energii — po treningu mamy mniejszy poziom glikogenu, a picie alkoholu po treningu jeszcze bardziej utrudnia odbudowanie tego glikogenu i dodatkowo jeszcze go zużywa. Powoduje to wolniejszą regenerację mięśni i brak energii. Wyjściem jest uzupełnianie białka i węglowodanów nawet podczas picia alkoholu – ale uwaga na przekąski, które mają zazwyczaj puste kalorie, niż składniki potrzebne do odbudowy glikogenu.
DLACZEGO PRZYBIERAMY NA WADZE PO WYPICIU ALKOHOLU ?
Organizm dostając porcję alkoholu musi go spalić, gdyż jest on dla niego „zagrożeniem”. W ten sposób odkłada na później spalanie tłuszczu i węglowodanów, co przyczynia się do odkładania tkanki tłuszczowej. Nie mówiąc już o kaloriach, jakie alkohol dostarcza: 1 g alkoholu to aż 7 kcal (dla porównania białko i węglowodany mają 4 kcal w 1 g).
ALKOHOL A MIESNIE ?
Szybkokurczliwe włókna typu II są szczególnie narażone na negatywny wpływ alkoholu. Po przyjęciu dużej ilości alkoholu może nastąpić spadek syntezy białka o 15-20 proc. nawet do 24h po spożyciu alkoholu. W dalszej perspektywie ma to istotny wpływ na ilość tkanki mięśniowej jest skorelowanej ze stosunkiem syntezy/degradacji białka. Oba te procesy związane są ściśle ze spożywanym alkoholem, który zwiększa ekspresję miostatyny (czynnika katabolicznego), a obniża poziom insulinopodobnego czynniku wzrostu i insuliny, stymulujących syntezę białka o 30-60 proc. przez 72h.
CZY SPOZYCIE ALKOHOLU RAZ NA JAKIŚ CZAS W MALYCH ILOŚCIACH JEST AKCEPTOWANE ?
TAK ! Jezeli wypijesz raz na jakiś czas lampkę wina lub jedno piwo nic się nie stanie . Natomiast najlepszym wyborem jest wybranie dnia bez treningu, gdyż tak jak wczesniej wspomnialam alkohol uposledza gospodarkę wodną oraz wchlanialnośc substancji spozywczych .
Dodaj komentarz
Bądź pierwszy!